Temel sürüş eğitiminde direksiyon eğitimi 16 saatlik uygulama 2 güne bölünür. Araç kullanımınız istediğiniz düzeyde gelişmez ise herhangi bir ücret talep edilmez. 16 saat sonunda tüm trafikte araç kullanır seviyede olursunuz. Araç kullanamayan sürücü adaylarına verilen, ileri sürüş teknikleri ile geliştirilmiş aktif bir eğitimdir. İlk gün pist çalışması ve hafif trafik uygulanır. Son gün en yoğun trafik güzergahlarında devam eder. E5, otoban, Avrupa – Anadolu arasında uygulama devam eder. Siz sürdüğünüz ve otomobili rahatlıkla kullandığınızın farkına vardığınızda eğitim sonlanır. Eğitim ücreti eğitim bitiminde alınır.
Etaplar

Eğitim Süresi 16 Saat

1.Gün Pist

Dur kalk çalışması
Slalom yavaş, slalom hızlı
Özel istasyonlar
Merkezkaç kuvveti
abs
Limit fren
Panik fren
Paralel park, dik park, geri park (dar park)
Yokuş iniş ve çıkış
Dar sokak
Geri gitme
Sokak dönüşleri, dar dönüş
Orman yolları trafikte sürüş
2. Gün Trafik

E – 5 sürüş
Otoban sürüş
Ev, iş veya okul arası sürüş
Köprülerden Anadolu – Avrupa geçiş
Şerit değiştirme
Duran trafikte, hareketli trafikte
Ayna kullanma
Gece sürüşü far kullanımı ve gözü alan ışıklarda ilk deneyim.
Yoğun güzergah
Temel sürüş teknikleri eğitimi aktif sürücü nasıl yetiştirir
İlk gün: Temel sürüş teknikleri eğitimi nasıl araç kullandığımızı düşünerek, acemi bir sürücü iken çektiğimiz zorlukları nasıl yaşadığımızı anımsayarak yaptığımız. Tamamı ile kendi yorumumuzu kattığımız bir eğitimdir. 15 yıldan beri aynı temele oturmuş ve başarı sağlamış tüm sürücülük zorluklarını içinde çözümleri ile barındıran garanti vererek başlanılan 2 günde her şeyin üstünden geldiğimiz eğitimdir.

Peki ne yapıyoruz.

Garanti veriyoruz
İlk olarak katılımcıya temel sürüş tercihi ile 2 günün sonunda her yere gidebilirsin bizle tanıştın ve başarılı olacaksın diyoruz. Sonrasında yaptığımız çalışma aracı kaldırma ve hareket ettirmeyi vites ve pedalları anlatıyor ve ergonomi sağlasın diye hareketsizken ayak senkronizasyonu oturtuluyoruz. Oturuş pozisyonu direksiyon tutuşu vites ve pedalları ve ne işe yaradıklarını konuşuyoruz. Sonra uygulaması yapılıp pekiştiriyoruz. Araç hareket alması öğrenildikten sonra aracın fren ile 10′ da 1 oranında nasıl kısalta cağımızı 50 km, 80 km ve 120 km hızlarda uygulatıyoruz. Kısacası ileri sürüş teknikleri eğitiminden bilgileri de aktarıyoruz.

Temel sürüş teknikleri eğitimi ile ileri sürüş teknikleri eğitimini birlikte oturtarak kendinizi mutlu hissetmeye başlıyor ve araç kullanabileceğinizi anlıyorsunuz. Basit anlatıyoruz ve çözüm hazır bunu anlıyorsunuz.

Temel sürüş teknikleri eğitimi slalom çalışması ile devam ediyor. Burada slalomun etkisi aslında gaz direksiyon ve sonrasında fren durumları ile kollarınızın ve ayaklarınızın aynı anda çalışması gaz ve fren dengesinin oturmasını sağlamaktadır.

Yaptığımız bu çalışmadan sonra yürüme adımından yavaş araç nasıl sürülür kısmına geçiyoruz. Bu kullanış şekli duran trafikte yada yaya arkasında nasıl yavaş hareket edersiniz durumunu anlamanızı ve tecrübe etmenizi sağlıyor. Dur kalk çalışması ile bu bölüm sonlanıyor.

Burada bahsettiğimiz konu temel sürüş teknikleri ile ileri sürüş teknikleri eğitiminden yararlanmanız bu anlamda özel direksiyon dersi ile arasındaki fark sahada her şeyin doğrusunu ve gelişmişini bulmanızdır.

Temel sürüş teknikleri eğitimine dar sokak çalışması ile devam ediyoruz. Dar sokak çalışması ile aracı sürtmeden ve bir yere temas ettirmeden nasıl hareket ediyoruz. Dört yolda nasıl geri döneriz. Dört yolda dar sokakta manevra teknikleri öğretilmektedir.

Eğitim detayı
Temel sürüş tekniklerinde geri vites ve yanaşma, ayna kullanımı, aracın ters istikameti, aracın arkası ile ön tarafının ters ilişkisi ve nedeni gibi konuları işliyoruz ve artık manevra ufak ufak oluşmaya başlıyor.

Araç kullanmadaki basit manevra çözümleri ve aracın sokak arası dönüşleri çalışmaları ile devam ediyor. Dar alanda dönüş alma ile son buluyor.

Temel sürüş teknikleri eğitiminde manevra çalışmaları gayet uzun çalışılıp zorlu parkurlar ile oluşturuluyor. Kısacası 20 metre düz geldin bak geri gidiyorsun demiyoruz. Geri geri istediğin yere geleceksin konusunu işliyor ve yanaşmaların nasıl olacağını gösteriyoruz. Beş yılda kazanacağın refleksi ilk gün öğreniyorsun fakat bu kısım yorucudur ve uzun tutulmaktadır.

Duvara sıfır yaklaşma, kaldırıma yaklaşma konuları işlenir.

Temel sürüş teknikleri eğitimi daha sonra yokuşta araç nasıl kaldırılır. Yokuşta araç nasıl park edilir. Yokuşta araç nasıl yukarı istikamette çıkar konuları işlenir.

Ardından aracın takla atma durumları nedir. Nasıl takla atmaz. gibi konulara girilir.

Takla atma sebepleri sonunda merkez kaç kuvveti nedir. Viraj dönüş teknikleri nelerdir. Virajda savrulma, virajda tutunma, tehlike durumunda virajda kaza yapmamak için yapılabilecekler uygulamalı ve yaşatılarak gösterilir. Aracınızda gaz dengesi ve tüm hatalarda ne başınıza gelir yaşar ve deneyim edersiniz.

Temel sürüş teknikleri eğitimi var iken direksiyon dersi almak isteyen sürücü adayları bize bak iseniz yanlış karar almaktadırlar. Fakat biz sizin arzunuza göre davranmak durumundayız. Yine de buradan konuyu bahsetmekte yarar olduğunu düşünüyoruz.

Yukarıda yazılı olan temel sürüş teknikleri konularını acemi yanında gelen katılımcı yakınları; iyi ki gelmişiz, ben bilmiyordum çok iyi oldu diyorlar.

Temel sürüş teknikleri birinci gün
Temel sürüş teknikleri eğitiminde saha çalışmasında park konuları ile 3 park etme metodu üzerinde teknik olarak nasıl park edeceksiniz kısmına başlıyoruz. Park şekli olarak dik park dediğimiz aracı iki araç arasına kafadan sokma ile başlıyoruz. Fakat en dar şekli ile öğretiyoruz ayrıca karşında duvarda oluşturup manevrayı fazla yaptırıyor yamuk bir şekilde aracı park ettirirseniz düzeltmeyi öğretiyoruz. Tam olarak iyi bir sürücüden daha fazlasını öğreniyorsunuz.

Geri park aynı park çeşidini geri nasıl yaparsınız kısmı ile öğretiyoruz. Bu sayede otoparkçılar kadar geniş tecrübelerde park edebiliyorsunuz. Tabi ki dik parktan daha da dar alanlara park edin diye…

Üçüncü park etme şekli ise yatay park sokak arasında araçlar dik park edemez. Daha çok dik parklar otopark alanları ile ilgilidir. Bu anlamda yatay park bilgisi önemlidir. Yatay park taktiği olmayan anlaşılması gereken bir olgudur. Nedeni ise bir kamyonun arkasına park ederken daha çok içeri girmeniz gerekir yada kaldırım eğilir aynı düzlemde değildir gibi neticelerden dolayı gireceğiniz alanın daha geniş olması sebebi iledir. Kısacası her yere nasıl girilir. Göz algısı ve tekniği birleştirmeniz gerekli. Ezbere park her zaman iş görmez. Taktiği yoktur dememizin nedeni bu. Yoksa tabi ki bu park çeşidinde taktik var. Biz sizin her alana doğru park etmenizi doğru buluyoruz. Temel sürüş teknikleri eğitiminde dubalar ile çalışmalarımızı yapıyoruz.

Temel sürüş teknikleri eğitiminde saha çalışması kısacası bu kadar ve ardından trafiğe çıkıyoruz. Trafikte yapacağımız ilk deneyim yoldan nasıl çıkmadan araç kullanırsınız ve nelere dikkat ediyoruz kısmına geçilmekte. Ardından orman yolunda nasıl sürülür. Virajlı dik yokuş ve dik iniş ve bozuk yol çalışmaları sağa dönüş, sola dönüş, keskin viraj, yokuş aşağı viraj çalışmaları ve korna, selektör neden kullanılır durumları için kullandığımız orman yolları bize bir çok zorlukları yaşatıyor ve tecrübe ettiriyor. Dar sokak dönüşünü virajda geri nasıl dönmek gerekir güvenliği nasıl alırız gibi tecrübeleri birleştiriyor.

Temel sürüş ikinci gün
İkinci gün: Temel sürüş teknikleri eğitiminin ilk günü sonunda ikinci gün tamamı ile trafikte geçiyor. Aracın kontrolü sağlandığı için trafikte çok zorluk yaşamıyoruz. Sürüş geliştirme ve özel direksiyon dersinde incelediğimiz konulara giriliyor. Siz sürücülüğü en yoğun trafikte otoban ve E-5 ( D100 ) kara yolunda ve sokak aralarında tamamlıyorsunuz.

Park çalışması için otoparklara giriliyor yada şirket otoparkına giriliyor ve araçların arasına park etmenizi sağlıyoruz.

Trafikte algılama ve konsantrasyon, güvenli sürüş tekniklerini trafikte öğreniyor ve kaza yapmanızı engelliyoruz. Aktif sürücü olarak yarına hazır bir şekilde trafiğe çıkacak seviyede olduğunuzu biliyor ve ödemeyi yaparken teşekkür ediyorsunuz.