Direksiyon kursu ralli eğitmeni tarafından ileri sürüş eğitmeni tarafından sunulmaktadır. Direksiyon dersi iki günde 16 saat boyunca tamamlanır.

Birinci gün direksiyon dersi eğitimi:

Saha operasyonunu kaldırır. Saha personeli tüm manevralar çalıştırılmaktadır. Manevraları öğrenirken el ve kaz yapınız reflekslermiş olur. Peki içeriğimizde ne var.

  1. İlk olarak manuel ve otomatik araçlarda dur kalk çalışması
  2. Otomobil en yavaş hızda nasıl yürütürüz
  3. Fren çalışması 50-80- 120 km Hızı fren çalışması otomobil nasıl durdurulur.
  4. Slalom
  5. Araç geri manevrada nasıl sürülür.
  6. Karmaşık geri manevra ve ayna kullanımı
  7. Sıfıra muhafaza nasıl muhafaza edilir.
  8. Geri gelirken kaybolan yaya aracı yan dikiz aynasına nasıl alınır.
  9. Geri manevra slalomu
  10. Otomobil virajda nasıl tepkiler verir.
  11. Merkezkaç virajda otomobili nasıl iter ve araç neden savrulur.
  12. Virajda savrulmanın önüne nasıl geçeriz.
  13. Yüksek dayanıklılık virajda nasıl tutunuruz.
  14. Viraj açısı nedir. Virajda nereye bakıyoruz.
  15. Otomobil çamurluk ve kapılara zarar vermek için dar alanda nasıl dönüş alır. Otomobilim hassasiyetini nasıl algılarınızz.
  16. Park çeşitleri geri park, yatay park, dik park nasıl yapılır.
  17. Orman yolunda otomobil kullanımı dik viraj dönüşü, sert virajlar.
  18. Otomobil gezinmesi nasıl engellenir. Nasıl düz geziyorsunuz.
  19. Yokuşta araç kaldırma araç kaldırma askıları (HOLD)
  20. Hold hata verebilir manuel kullanım
  21. Sokak dönüşü, dar şeritte araç yönü nasıl geçit.

İkinci gün direksiyon dersi bilgisayarı:

İkinci gün ilk 1 saatten fazla müdahale edilmeden heyecanın ve korkunun atılması beklenir. Katılımcı kursiyer bizi bu ilk hizmetten çok fazla algılamamaktadır. Trafikte otomobillerde gerilmedir ve duymaz.

Daha çok rahatlaması ile aşağıdaki uygulamalara geçilir.

  1. Ayna kullanımlarını değişken hızlarında göre yakınlık uzaklık algısı nasıldır
  2. Yoğun trafikte nasıl otomobil sürülür. Güvenli şerit değiştirme
  3. Hafif akan trafikte nasıl otomobil sürülür. Güvenli şerit değiştirme D100 ( E5 ) de araç kullanımı
  4. Mahalleler arasında nasıl otomobil kullanılır. Hız limitleri.
  5. Otobanda 130 km hızlarda araç kullanımı güvenli şerit değiştirme

Direksiyon dersi

Direksiyon eğitimi aracı olan yada olmayan kişilere verilmektedir. Direksiyon dersi en az 3 saat uygulanmaktadır. Kişi 3 saatlik eğitimden sonra dilediği kadar özel direksiyon eğitimine devam edebilir. Mobil telefonunuzdan atacağınız konum üzerine talep edilen yerde buluşulur ve direksiyon eğitimine başlanır. Katılımcı talep edilen yerde indirilir.

Eğitim sırasında bay yada bayan direksiyon hocalarımızdan direksiyon dersi eğitimi alabilirsiniz. 3 saatin altında direksiyon hocalarımız, özel direksiyon eğitimine gönderilmemektedir. 3 saatin altında oluşan direksiyon eğitimi gelişme sağlamamaktadır. Direksiyon eğitimi araç kullandıkça gelişim sağlamaktadır.

Eğitim yönetimi:

  • Katılımcı aracı var ise istediği  adresten alınır.
  • Direksiyon dersi için en az 3 saatlik program uygulanır.
  • Direksiyon dersi başlar iken güvenlik amaçlı yoğun olmayan trafikte 10 dakika sürüş değerlendirme uygulanır.
  • Sürüş değerlendirme ile direksiyon dersine başlamadan katılımcının sürüş becerisi direksiyon hocası tarafından algılanır.
  • Sürüş değerlendirme bitince duruma göre yoğun trafiğe çıkılır.
  • Direksiyon dersi ile ilgili sürücü eğer yoğun trafiğe uygun değil ise yoğun olmayan güzergahlarda direksiyon dersi devam eder.
  • Sürücü yoğun trafiğe hazırlandıktan sonra ana halterler otoban ve  E5 de sürüş eğitimine başlanır.
  • Katılımcıya takip mesafesi, hız algısı anlatılır.
  • Katılımcı heyecanını attıktan sonra şerit değiştirme ve ayna kullanımı başlar.
  • Katılımcı trafikte konsantrasyonu ve algılamayı oturttuktan sonra trafik okuma anlatılır.
  • Sağ ve sol dikiz aynası anlaşılana kadar eğitim devam eder.
  • Dikkat dağıtıcı ve gereksiz davranış kuralları anlatılır.
  • Hataya neden olacak dur kalk tamamı ile geliştirilir.
  • Ders uygulaması katılımcının isteğine göre son bulur yada devam edilebilir.

Direksiyon dersi alan katılımcının ruhsal durumu

Direksiyon dersi ile ilgili aracın hareket etmesi ve diğer araçlarında aynı anda hareketli olması sürücü adaylarının ruh halini bozmaktadır. Direksiyon eğitmeninin dediklerinin hiçbirini ilk başta anlamaz. Direksiyon hocasının bu noktada sürekli tekrar etmesi gerekir. Tekrar ettiği konu hep aynı konu olmalıdır. Şayet sürekli farklı konulara girer ise heyecanlanan sürücü hiç bir şey anlamaz ve direksiyon dersi boşa geçer. Katılımcının beyni istem dışı işlevsel değildir. Katılımcı direksiyon hocasını heyecanını yenmeye başlayınca iletişime geçer.

Direksiyon eğitimi katılımcının algısını sürekli düşük seviyede tutmamaktadır. Katılımcı daha sonra sakinleşir ve artık algı açıktır. Direksiyon eğitmeni bu noktadan sonra direksiyon eğitimi vermeye başlamalıdır.

Direksiyon dersi ve eğitmen ilişkisi

Direksiyon hocası ve öğrencisi bağırarak, tartışarak ders işleyemezler. Katılımcı büyük bir hata yapsa dahi, direksiyon hocasının sorun yok, çarpmadık, bu hataları sürekli yaşıyorum, normal, bekliyordum tarzında yaklaşması katılımcının bu  tehlikeyi normal görmesi ve konsantrasyonunun üst seviyelere çıkmasını sağlamak zorundadır.

Otomobil kullanmak ilk başlayanlar için psikolojik zorluklar taşımaktadır ve çok doğaldır.

Araç kullanmak sonrasında basitlik kazanır. Düşünsenize 2 ayağımız ile yolda yürürken düşmüyor muyuz. Bir makineyi yönetmek ve tüm eklemlerimiz ile ilk başta alışkanlık yok ve bu çok  zorlayıcı.

Bu anlamda direksiyon hocanız iyi ise siz araç kullanmayı basitleştirir siniz. Eğer direksiyon hocanız sert ise yada size yardımcı olmak için o otomobilde değil ise siz otomobilden korkar ve araç kullanmayı beceremedim diye düşünürsünüz.

Direksiyon hocanız işinde o denli tecrübeli olmalıdır ki özel direksiyon dersi alıyor iseniz sizin tüm trafikte akışınızı ayaklarınıza bakmadan frene bastın gerek yok gibi trafik akışını bozmamanızı söyleyebilmelidir.

Özel direksiyon dersi alıyor iseniz. Direksiyon hocanızın trafiği size bir bütün ve 360 derecelik açı ile trafiği okumayı öğretmesi ve kendi sürüş sitilini size aktarması gerekmektedir.

Trafikte aldığınız özel direksiyon dersi hocanızın kendi sürüş sitilini size aktarması için ise kör noktalardan tutun, ayna ayarlarına güvenli sürüş tekniklerinden haberinin olması şarttır. Yanlış öğretilen her durum trafikte kazaya açıktır.

Özel direksiyon dersinde en önemli şey ise sürücüye aktarılan bilginin yanlış algılanmasıdır. Bu neden ile direksiyon dersi hocanızın mutlaka ve mutlaka sizin doğru anladığınıza emin olması gerekmektedir.

Aracınız ile özel direksiyon dersi neden almalısınız

Özel direksiyon kursu hocaları genelde kendi araçları ile direksiyon eğitimi vermeyi tercih eder. Direksiyon kurslarında ki mantıkta budur. Bu durum kontrolün sürekli direksiyon hocasında olmasını sağlamaktadır. Kısacası direksiyon hocanız kendini garantiye alır.

Debriyaj pedalı aracı kaldırmasına yada siz gaz verdiğinizde aracın gitmemesine neden olur. Aynı zamanda vites atarken dahi pedala hakimiyet direksiyon hocasın dadır. Fren yaptığınızda direksiyon hocanız debriyajı yine kullanır. Aynı zamanda fren pedalı ayağının altındadır. İstediği zaman aracı yavaşlatır. İstediği zaman aracınızı durdurur. Bu elzem durum sizin aracı kullanmanız gerekirken aynı zamanda direksiyona da elini sürekli atan eğitmenin size öğreteceği hiç bir şey olmadığı anlamını taşır. Şayet siz aracı kullanmıyorsanız özel direksiyon dersinizi mutlaka sonlandır malısınız.

Direksiyon hocanız size öğrenebileceğiniz bir an bile tanımamaktadır.

Şayet direksiyon eğitmenin ayakları sürekli pedalların üzerinde ve tek eli direksiyonda ise siz bu birlikteliğe ücret ödüyorsunuz demektir.

Bu nedenlerden dolayı özel direksiyon dersi alırken kendi arabam ile eğitim veriyor musunuz sorusunu sormanız yeterli. Ben sizin aracınızdan sonra kendi aracım ile eğitim almak istiyorum sorusu zor bir soru değildir. Biz sadece direksiyon kursu aracı ile eğitim veriyoruz diyorlar ise direksiyon eğitmeni çok yeterli değildir.

Araç ile eğitim almak şart

Biz bu konuda direk sizin aracınız ile eğitim almanızı faydalı görüyoruz. Acemi sürücü için otomobilin direksiyonu dahi farklı ise sorun alışamama durumu olarak baş göstermektedir.

Normal sürücüler aktif olarak araç kullanmalarına rağmen bir otomobilden diğerine bindiklerinde alışma sorunu yaşarlar. Bu durumda acemi bir sürücünün durumu çok daha zordur. Trafiğin kontrol edilmesini ön planda tutacaksınız, yoksa aracın yapısal özelliklerine mi o anda alışacaksınız.

Aynı zamanda otomobillerin en önemli ekipmanlarından fren sisteminden tutun, gaz ve debriyaj sistemleri farklılık taşımaktadır. Pedal sisteminizi değiştirmek demek acemi sürücülere çok büyük sorunlar yaşatmaktadır. Marka model aynı olsa dahi otomobilin yıpranma ve bakım farklılıklarından dolayı aynı sorunları tüm sürücüler yaşamamaktadır.

Kısacası eğitim aldığınız araca alışkanlık yaparsınız ve dikkatiniz sadece trafikte olur. Farklı otomobil özel direksiyon derslerinde güveninizi kırar ve sizi trafikte ağır bir şekilde zorlar.

Özel direksiyon dersi ve yaşınız ile alakalı refleks sorunu

Özel direksiyon dersi alan sürücülerin yaşları bizim için önemlidir. Refleks ve reaksiyonları 50 yaş üstünde bizi de zorlamaktadır. Şayet cep telefonu kullanamıyor iseniz yada nöroloji anlamında hastalık yaşadıysanız özel direksiyon dersi almanız hatalıdır.

Beyin öğrenme yaşla alakalı hepimizin başına gelecek bir durumdur. 65 Yaş üstünün şoförlük yapması refleks anlamında görme anlamında algılama anlamında çok tehlikelidir.

Biz bu tip durumlarda kesinlikle özel direksiyon eğitimi verilmesini yanlış bulmaktayız ve ret etmekteyiz.

Tabi ki biz en doğru eğitimin özel direksiyon dersi alacak iseniz temel sürüş teknikleri almanızı tavsiye etmekteyiz.